Blog
Prof. Dr. Nuray SENEMOĞLU ve Prof. Dr. Soner YILDIRIM Academic Union’ı anlatıyor.
Academic Union; Eğitim uygulamaları ve kuram geliştirmede mükemmeliyet merkezi olarak çalışacak ve çalışmakta olan ve kar amacı…
Ece Hanım: Merhaba Akademik Unioun’ın eğitimlerinden birindeyiz. Onların hazırladıkları bir programla devam ediyor bu eğitimler. Özel Tarabya İngiliz Okullarında yaptılar bugünkü eğitimlerini. Ama önce isterseniz Eğitimle ilgili detayları konuşmadan önce Acedemic Union’ın ne olduğu konusunda biraz bilgi almak isterim.
Hocam Academic Union nedir?
Nuray Hanım: Academic Union; Eğitim uygulamaları ve kuram geliştirmede mükemmeliyet merkezi olarak çalışacak ve çalışmakta olan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak yola çıkıyoruz. Eğitimde program geliştirmede, değerlendirmede, öğretme ve öğrenmede kısacası öğretimin yönetiminde, eğitimde psikolojik hizmetler ve rehberlikte, eğitim politikalarında, eğitim yönetiminde, eğitimde yenilikçi teknolojilerde araştırmaya dayalı olarak kuramdan uygulamaya, uygulamadan kurama mükemmeli arayan bir kuruluş olarak doğuyoruz. Öğretmen eğitimleri yoluyla öğretmenlerimizin profesyonel gelişimlerine dolayısıyla da öğrencilerimizin gelişim ve öğrenme düzeylerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Ayrıca düzenleyeceğimiz ulusal ve uluslararası toplantılarla ve yazılı yayınlarımızla gerek kendi eğitim sistemimize gerekse uluslararası düzeyde eğitim sistemlerinin gelişimine katkıda bulunmayı umuyoruz. Ayrıca, sadece okulöncesi, ilkokul, ortaokul, lise düzeyindeki öğretmenlerin ve okul sistemlerinin gelişimine değil aynı zamanda üniversiter düzeyde öğretim, araştırma ve toplumsal hizmet işgörülerine de destek vererek akademisyenlerin ve üniversiter sistemin gelişimine de katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Academic Union’ı Eğitimin tüm alanlarında mükemmelliği sağlamak üzere ulusal ve uluslararası akademik işbirliği ile çalışacak bir araştırma, uygulama ve geliştirme merkezi olarak düşünebilirsiniz.
Ece Hanım: Peki eğer bir mükemmelliği arıyorsak eğitimde ve onu mükemmelleştiriceksek işin öğretmenlerden başlayacağı kesin. Hocamın da dediği gibi hem araştıracağız bu konuda hem de alacağız, sunacağız. Ben de kendim de diyorum; eğitimden alıp eğitime sunuyoruz. Bizim işimiz bu.
Peki siz bugünkü sunumu bu anlamda nasıl buldunuz? Nasıl ilişkiler kurdunuz öğretmenlerle? Hakikaten bu konuda Öğretmenlerden nasıl geri bildirimler alıyorsunuz?
Soner Bey: Academic Union’ın bu etkinliği beni heyecanlandırdı. Çünkü Türkiye’de veriye dayalı Eğitimde politika geliştirme alışkanlığı çok yok. Daha çok sezgiye dayalı ya da bir yerde bir şey görüp hadi biz bunu Türkiye’de yapalım eğilimi yüksek. Benim öğretmen eğitiminde önemsediğim veriye dayalı iyi uygulamaları öğretmenlerimizle paylaşmak. Paylaştığım vakalar ve örneklere deneye dayalı bulgulardan oluşuyor. Bununla ilgili geri bildirimler çok olumlu. Öğretmenlerden aldığım geri bildirimler beni çok mutlu ediyor. Çünkü öğretmenler de şöyle bir bıkkınlık oluşmuş. ‘Ya hocam biz okuyoruz, okuyoruz ama bunlar hep kitap bilgisi ama bu sınıfta nasıl oluyor da uygulanıyor bilmiyorum diyor. Bu yöntemle öğretmeni güçlendirmiş oluyoruz. O yüzden Academic Union’ın başlattığı bu hareket, yani veriye dayalı bilgiler ışığında öğretmen eğitimi, Türkiye’nin önemli bir ihtiyacını karşılayacaktır. Buradaki eğitimlerin çıktıları da yeni veriler oluşturacağı için sistem kendisini besleyecektir. Ülkemizde maalesef eğitim sistemi, özellikle de özel okullar eğitimin gerçek problemleri üzerinden değil de genelde ücretler ve diğer fiziksel imkanlar üzerinden tartışılıyor. Benim düşüncem, Milli Eğitim Bakanlığı için bu özel okullar farklı öğretim yaklaşımları için bir uygulama laboratuvarı olabilseler. Böylece Milli Eğitim Bakanlığının ihtiyacı olan veriye ve kanıta dayalı bir çok başarılı uygulama örnekleri buralardan çıkabilir.
Ece Hanım: Evet efendim gördüğünüz gibi Öğretmen den alıp Öğretmene sunmaya devam edecek bu yapı bu oluşum. Bu anlamda Özel Tarabya İngiliz Okullarına da teşekkürler ediyoruz.